top of page
Writer's pictureNamiele

Statyba šalia vandens telkinių. Ką turėtų žinoti savininkai?

Turite sklypą šalia vandens telkinio arba planuojate tokį įsigyti? Statyba ar įrenginių įrengimas šalia paviršinių vandens telkinių yra griežtai reglamentuojamas. Specialiųjų žemės naudojimo sąlygose yra išsamiai aprašyta, kokie reikalavimai turi būti įvykdyti, norint statyti šalia šių telkinių.

Vienas iš svarbiausių apribojimų yra tai, kad mažiausiai 50 metrų atstumu nuo paviršinių vandens telkinių pakrantės apsaugos juostos išorinės ribos negalima statyti pastatų ar įrengti įrenginių. Tačiau, kaip visada, yra išimčių. Miestuose, miesteliuose ir kaimų kompaktiškai užstatytose teritorijose, bei kitose numatytose urbanizuoti teritorijose, galima statyti pastatus arčiau vandens telkinių. Tačiau, net ir šiose vietovėse pastatai turi būti ne didesni nei 25 kvadratinių metrų bendrojo ploto ir ne aukštesni kaip 4,5 metrų. Tai taikoma pirtims be rūsio sodybose ar rekreacinių teritorijų žemės sklypuose.


Remiantis teisės aktais pagal Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų, jei žemės sklypo paskirtis ir naudojimo būdas, kaip nurodyta Nekilnojamojo turto registre, yra suderinamas su reikalavimais, gali būti leidžiama statyti sodo namą, esantį mažiau nei 50 metrų atstumu nuo paviršinio vandens apsaugos zonos ribos. Svarbu paminėti, kad statyba turi atitikti savivaldybių ir vietovių planavimo dokumentus, o naudojimo būdas turi būti suderinamas su nustatytomis sąlygomis ir išimtimis.


Taigi, norint statyti pastatus šalia vandens telkinių, labai svarbu atidžiai įvertinti Specialiųjų žemės naudojimo sąlygas bei teritorijos planavimo dokumentus. Tai padės išvengti nesusipratimų ir užtikrinti, kad statyba būtų vykdoma teisėtai bei atsižvelgiant į gamtą bei aplinką.


Susisiekite su mumis ir mūsų architektas pasakys, kokie yra statybos reikalavimai ir galimybės Jūsų sklype.


130 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page